Fotó- és audiovizuális gyűjtemény

Fotó- és audiovizuális gyűjtemény

Habsburg Ottó Gyűjtemény

HOAL I–5

Fotó- és audiovizuális gyűjtemény

 

Fényképgyűjtemény

Habsburg Ottó tárgyi hagyatékának jelentős részét adja a mintegy 30.000 egységből álló fényképarchívum. A 20. századi fotográfiai eljárások széles spektruma található meg a gyűjteményben: az üvegnegatívoktól és vizitkártyáktól kezdve, a diapozitívokon, fekete-fehér negatívokon és polaroid képeken keresztül a digitálisan készült képek papír alapú nyomatáig. Több mint 100 év fotótechnológiája.

A legkorábbra datálható képek a századfordulón készültek a Habsburg család különböző tagjairól, de jelentős az első világháborús, IV. Károlyhoz köthető gyűjtemény is. A legnagyobb részt a gyűjteményben azok a családi és hivatali képek adják, melyek a gyermekkorától és a száműzetés éveitől kezdődően egészen a 2000-es évek közepéig mutatják be Habsburg Ottó sokszínű és dolgos mindennapjait. Elsősorban a világ különböző pontjaira történt utazások, előadások, látogatások, találkozók fotódokumentációi találhatók itt meg. Az Európai Parlamentben eltöltött két évtized sajtófotói és különböző célokra készített professzionális portréfotók éppúgy,  mint az évek során Ottó részére postával küldött fényképek. A családi albumokon, sorozatokon csoportképeken keresztül látható információk adalékul szolgálhatnak a Habsburg-Lotaringiai ház és egyéb rokon családok 20. századi történetének megismeréséhez.

A fotógyűjteményben vegyesen találhatók meg különböző méretű fotóalbumok, fotótasakok, különálló vizitkártyák, postai borítékokban lévő fotók, fekete-fehér vagy színes negatívok és pozitívok.

Jelenleg a képanyag folyamatos feltárásával, majd tematikus és kronologikus rendszerének kialakításával zajlik az állomány egységes fotógyűjteménnyé történő rendezése.

KERESÉS


Videók

Bokor Péter és Hanák Gábor évtizedeken átnyúlóan forgatott különböző helyszíneken történeti interjúkat Habsburg Ottóval, melyekben a volt trónörökös a gyermekkoráról, a száműzetés éveiről, a Habsburg család hétköznapjairól beszél illetve az Európai Parlament képviselőjeként aktuálpolitikai és külpolitikai elemzéseket fogalmaz meg.

 

Ezekből a videóanyagokból található itt egy válogatás