Gyűjteményünkből


Habsburg Ottó első hivatalos látogatása Magyarországon

Hatalmas közérdeklődés övezte 1989 tavaszán Habsburg Ottó látogatását, amely hetven év után az első hivatalos megjelenése volt Magyarországon.

Habsburg Ottó első hivatalos látogatása Magyarországon

Hatalmas közérdeklődés övezte 1989 tavaszán Habsburg Ottó látogatását, amely hetven év után az első hivatalos megjelenése volt Magyarországon.

A Habsburg Ottó 1989. február végi / március eleji látogatását megelőző néhány magánlátogatás és a kiemelkedő nézettséget hozó Isten akaratából című portréfilm már együttesen jelentős érdeklődést váltottak ki, ami a sűrű program során több alkalommal is nyilvánvalóvá vált. A volt trónörökös az Európai Parlament delegációjának tagjaként három és fél napot töltött Magyarországon. Többek között miniszteriális szintű megbeszéléseken is részt vett, és interjúkat adott, magánbeszélgetéseket folytatott különböző közéleti személyiségekkel.

A Gellért Szállóban lévő „főhadiszálláson” egymásnak adták a kilincset a különböző televízió- és rádiótudósítók, többek között az amerikai ABC News, a német ARD és a Magyar Televízió stábja. Február 28-án az Európai Művelődési Társaság szervezésében a Kárpátia Étteremben a magyar kulturális, tudományos élet képviselői előtt tartott előadást. Másnap reggel Nyers Rezső államminiszterrel találkozott, majd további megbeszélések után az Isten akaratából filmet tekintette meg a delegáció többi tagjával együtt. A vetítésre a MOKÉP Báthory utcai ún. filmfőigazgatósági vetítőtermében (amelyben egyébként nem sokkal korábban még hetente egyszer, pénteken vagy szombaton délután a Politikai Bizottság tagjai – gyakran Kádár János is – kikapcsolódásként szórakoztató filmeket tekintettek meg) került sor. A programot követően fogadást tartottak a magyar filmszakma képviselőinek társaságában, este pedig a Rajk László Szakkollégiumban, a Horánszky utcában (akkor Makarenkó utca) tartott előadást Ottó. A 150-200 fős előadóban nagyjából 400 ember zsúfolódott össze, még az ablakpárkányokon is álltak, hogy részt vegyenek a „közös európai haza” témakörben tartott előadáson és kötetlen beszélgetésen.

Március 2-án reggel Habsburg Ottó Szűrös Mátyással, az Országgyűlés elnökével találkozott, majd további megbeszélések után a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület meghívására előadást tartott az ELTE Gólyavárában mintegy kétezer kíváncsi és lelkes ember előtt. Az egyórás programot a Magyar Rádió is rögzítette. A beszélgetés a szabad véleménynyilvánítás különleges kordokumentuma, ami kiválóan illusztrálta a megváltozóban lévő politikai helyzetet Magyarországon. Szó esett többek között Habsburg Ottó és Magyarország viszonyáról, állampolgárságáról, európai csatlakozási lehetőségekről, az erdélyi helyzetről, a Szovjetunióval való kapcsolatról, mindvégig átitatva egy igazi „européer” államférfi gondolkodásmódjával és elkötelezettségével Magyarország és az egységes Európa iránt. A most bemutatott fotósorozat ezen pár nap eseményeiből ad ízelítőt, és hűen reprezentálja azt a rendszerváltás környéki euforikus hangulatot, amelyben 1989 kora tavaszán Habsburg Ottót fogadták Magyarországon.

Dékány Szilveszter

 

Fotók: Zay Péter – HOA Gyűjtemény Fotótár, Fortepan/Szigetváry Zsolt