Habsburg Ottó és az államhatalom

Levéltári források az utolsó magyar trónörökösről

Szerk.: Kocsis Piroska, Ólmosi Zoltán

A Habsburg Ottó Alapítvány kiadványai 1. (2020)

Milyen körülmények között találkozott az utolsó magyar trónörökös Ady Endre testvérével Spanyolországban? Miért tért ki Habsburg Ottó több ízben is Hitler meghívása elől 1933-ban? Miért látogatta meg az apjára lövető Horthy Miklóst az emigrációban? Milyen érdekek mozgatták az osztrák és magyar politika formálóit Ottó állampolgárságának kérdésében az 1950-es évektől egészen a magyarországi rendszerváltozásig? Kérdések, amelyek körültekintő megválaszolásához jónéhány dolgot tisztázni kell a 20. századi Közép-Európa történelméből.

Forráskiadványunkban a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára dokumentumainak segítségével nyújtunk betekintést egy kivételesen gazdag életút történéseibe, Habsburg Ottó és a magyar, illetve osztrák államhatalom sok évtizedes – az elutasítástól az elfogadásig ívelő – viszonyába. Az események hátterére és összefüggéseire a kötet élén álló tanulmány világít rá. A képanyag zömét a Habsburg Ottó Alapítvány gyűjteményében őrzött fotókból válogattuk. Jelen kötetünk az első azon kiadványok sorában, melyek segítségével az Alapítvány névadója eseménydús életét és szerteágazó politikai tevékenységét kívánja bemutatni.

ISBN: 9789631366914

Szerző: Kocsis Piroska – Ólmosi Zoltán (szerk.)

Megjelenés éve: 2020

Kiadó: Corvina Kiadó