Hírek


Online konferencia: Királypártiak a két világháború között

Alapítványunk a járványügyi helyzetre való tekintettel májusi konferenciáját online térben valósítja meg. Online konferenciánk nyolc előadásból áll, amelyeket hétről-hétre videó formájában a hivatalos Facebook oldalunkon létrehozott eseménynél osztunk meg a kedves Érdeklődőkkel.

Online konferencia: Királypártiak a két világháború között

Alapítványunk a járványügyi helyzetre való tekintettel májusi konferenciáját online térben valósítja meg. Online konferenciánk nyolc előadásból áll, amelyeket hétről-hétre videó formájában a hivatalos Facebook oldalunkon létrehozott eseménynél osztunk meg a kedves Érdeklődőkkel.

Prőhle Gergely Igazgató Úr köszöntő szavai:

“A Habsburg Ottó Alapítvány – a hagyaték feldolgozása mellett – azzal kezdte meg aktív tevékenységét, hogy a 30 éves évfordulóhoz kapcsolódva 2019 októberében megrendezte a Habsburg Ottó és a rendszerváltás című konferenciát. Az ott elhangzott előadások – melyek idén ősszel nyomtatásban is megjelennek majd – természetesen arra az időszakra koncentráltak, amikor Ottó a nyolcvanas évek második felében újra megjelent a hazai közéletben. Az azonban kezdettől fogva egyértelmű volt, és az előadók utalásaiból is újra és újra világossá vált, hogy Habsburg Ottó életműve, Magyarországgal és Európával kapcsolatos gondolkodása, annak változásai a majd’ egy évszázadot átfogó élete során, csak akkor érthető meg, ha pályafutásának, közéleti szerepének korábbi időszakait, s az utolsó magyar trónörökösről való közvélekedés alakulását is módszeresen megvizsgáljuk.
Alapítványunk idei tevékenységében a történeti vonatkozású rendezvények között ezért, és természetesen a tragikus trianoni döntés következményeire is emlékeztetve kap különös figyelmet Habsburg Ottó életpályájának első szakasza. A „Királypártiak a két világháború között” című tanácskozásra az eredeti elképzelések szerint élőben került volna sor ez év késő tavaszán. A járványügyi helyzetre való tekintettel azonban úgy döntöttünk, hogy az előadásokat folyamatosan, elektronikus formában tesszük közzé abban a reményben, hogy az ősz folyamán egy személyes találkozás keretében kerülhet sor a vitára, beszélgetésre.


Célunk az volt, hogy rávilágítsunk: a trianoni döntést követően nagyon különböző okai és megjelenési formái voltak a királypártiságnak, és hogy a hazai, valamint a közép-európai közbeszédben az emigrációban élő ifjú trónörökös milyen sokféle módon volt jelen, a mesebeli királyfi gyermekirodalmi alakjától a valós politikai szerepvállalás felvetéséig.


Örülök annak, hogy ezúttal a Habsburg Intézettel közösen tudtuk kialakítani a tanácskozás koncepcióját, köszönöm Gerő András professzor úr aktív közreműködését. Egyúttal köszönöm Szakály Sándornak, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatójának értékes tanácsait is. Terveink szerint a tanulmányokat nyomtatásban is megjelentetjük majd.”

Előadóink és témáik:

  • Ligeti Dávid – IV. Károly politikai útkeresései, 1918-1921
  • Anka László – Apponyi Albert és a legitimizmus
  • Paál Vince – Gratz Gusztáv legitimizmusa
  • Tarján TamásLegitimisták az 1922-es választási kampányban
  • Zima András – Dinasztikus hűség egy dinasztianélküli korban
  • Glässerné Nagyillés AnikóAz álmok királyfia – Habsburg Ottó alakja és szerepe Blaskó Mária A kiskirály című regényében
  • Fiziker RóbertHabsburg kontra Hitler. Legitimisták az Anschluss ellen, az önálló Ausztriáért
  • Botos MátéA legitimista restaurációk kudarca az 1990 utáni Közép-Európában

Az online konferencia linkje:

https://www.facebook.com/events/276029796766131/

Látogassanak el Facebook oldalunkra, minden kedves Érdeklődőt szeretettel várunk!