PROGRAMOK

A páneurópai gondolattól a Maastrichti Szerződésig

A Habsburg Ottó Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete A páneurópai gondolattól a Maastrichti Szerződésig címmel konferenciát szervez 2023. november 17-én, pénteken, az NKE Ludovika kampusz Dísztermében (Budapest, 1083, Ludovika tér 2.).

Regisztrálok

Helyszín

Budapest,
Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Időpont

kezdete

2023.11.17.
Péntek09:00

vége

2023.11.17.
Péntek13:00

Habsburg Ottó az európai integráció folyamatának kulcsfontosságú tanúja és meghatározó személyisége, aki a Richard von Coudenhove-Kalergi által vezetett páneurópai mozgalmon belül kibontakozó közéleti pályafutása kezdetétől fogva a szabad, egységes és szociális Európa megteremtéséért dolgozott. Őszintén hitt a szubszidiaritás elvén alapuló európai együttműködés koncepciójában, a kontinens biztonságának és stabilitásának megerősítésére törekedett, valamint közös európai intézmények létrehozását szorgalmazta. Kiállt az egységesülés két alapvető egyezménye, a Római és a Maastrichti Szerződés mellett, s igyekezett megszerezni az európai polgárok támogatását az integráció bővítéséhez és mélyítéséhez.

Harminc évvel a Maastrichti Szerződés ratifikálása után – és napjaink válságai közepette – különösen fontos, hogy elgondolkodjunk azon, mit értünk el az elmúlt évtizedekben, egyúttal pedig párbeszédet folytassunk arról, hogy miként tudjuk kezelni korunk kihívásait. Ennek fényében a konferencia célja, hogy hozzájáruljon a folyamatosan változó politikai környezet, az európai intézmények változó szerepének, valamint az Európai Unió jelenlegi társadalmi és gazdasági folyamatainak és dinamikájának vizsgálatához, illetve azok értékeléséhez.

 

Programterv_Maastricht_2023.11.17. HU

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!