PROGRAMOK

Kiállításmegnyitó és konferencia Nancyban

Habsburg György Magyarország párizsi magyar nagykövetének részvételével, a nancyi lotaringiai egyetem felkérésére Fejérdy Gergely, Alapítványunk tudományos igazgatóhelyettese előadást tart Habsburg Ottó és a Lotaringiai főváros kapcsolatáról, európai perspektívában vizsgálva a University of Lorraine épületében október 13-án. Aznap megnyílik Életút és örökség című kiállításunk is a Sciences Po egyetem nancyi székhelyén (Le campus de Nancy – Collège universitaire), valamint másnap, október 14-én Habsburg Ottó és Regina esküvőjének egykori helyszínén, a Cordeliers templomban emlékmisén vehetnek részt az érdeklődők.

Helyszín

Nancy,
Le campus de Nancy - Collège universitaire

Időpont

kezdete

2023.10.13.
Péntek18:00

vége

2023.10.14.
Szombat19:00

A lotaringiai hercegek egykori székhelye jelentős helyet foglal el névadónk életében. E kapcsolat első fontos momentuma, hogy a Habsburg-Lotaringiai ház 1736-ban Mária Terézia és Lotaringiai Ferenc István herceg házassága révén jött létre. Ám a település nem emiatt bír kiemelt fontossággal Habsburg Ottó szívében, sokkal inkább azért, mert 1951. május 10-én itt került sor esküvőjére Szász-Meiningeni Regina hercegnővel. Továbbá a házasságkötés 50. évfordulóján, 2001 májusában újra összegyűlt a kibővült család az egykori helyszínen, hogy hálát adjanak az együtt töltött fél évszázadért, melyből öt lány és két fiú, valamint addigra 20 unoka született. Azonban Habsburg Ottó nem csak szívügyekben gondolt e helyre, több alkalommal járt munkaügyben Nancyban, előadásokat tartott. Az Université de Lorraine díszdoktori címmel is kitüntette.

A két világháború közötti időszaktól kezdve a Cordeliers templomban minden évben ünnepi szentmisét tartanak Lotaringia és Bar hercegeinek emlékére, amelyen Habsburg Ottó legtöbbször személyesen is részt vett.