PROGRAMOK

Kiállításmegnyitó és könyvbemutató Londonban

A Habsburg Ottó Alapítvány és Magyarország Londoni Nagykövetsége június 18-án konferenciát szervez az egykori trónörökösre emlékezve.

Helyszín

Embassy of Hungary London,
35 Eaton Place

Időpont

kezdete

2024.06.18.
Kedd17:00

vége

2024.06.18.
Kedd21:00

A Habsburg Ottó Alapítvány és Magyarország Londoni Nagykövetsége közös eseményén Habsburg Ottó életére és örökségére emlékezünk.

 

Habsburg Ottó és Nagy-Britannia kapcsolata még az egykori trónörökös első látogatása előtt kezdődött. Az első világháborút követően V. György király, aki aggódott, hogy a Habsburgok a Romanovokhoz hasonló sorsra juthatnak, megbízta egyik tisztjét, hogy személyesen gondoskodjon I. Károly és családja jólétéről és biztonságáról a nevében. Annak ellenére, hogy a britek és az Osztrák-Magyar Monarchia mindössze három hónappal korábban háborús ellenségek voltak, ez a tett azt bizonyította, hogy a dinasztikus kapcsolatok felülkerekedtek a korábbi ellenségeskedéseken. Az 1930-as évek végén Habsburg Ottó szoros kapcsolatot alakított ki Winston Churchillel, akivel később osztozott az európai együttműködés és a demokrácia megőrzése iránti elkötelezettségében a totalitárius fenyegetések közepette.

A királyi családdal fenntartott kapcsolatai mellett számos brit méltósággal és politikai döntéshozóval is érintkezésben állt. Az európai történelem és politika elmélyült ismerete, valamint diplomáciai érzéke értékes tárgyalópartnerré tette a brit politikusok számára. Mivel túllépett a nemzeti érdekeken és folyékonyan beszélt angolul, az Európai Parlamentben 1979 és 1999 között töltött mandátuma alatt könnyen teremtett kapcsolatot számos brit képviselővel. Ottó elképzelése az európai integrációról, amely a nemzeti szuverenitások és a különböző történelmi tapasztalatok tiszteletben tartását hangsúlyozta, sok brit európai parlamenti képviselő álláspontjával egyezett. Ez az együttműködés létfontosságú hidakat épített az Egyesült Királyság és Európa többi része között, és megerősítette az összetartóbb és egységesebb kontinens megteremtésére irányuló közös erőfeszítéseket.

Az egész életen át tartó, Európa szolgálatába állított tevékenysége elismeréseként Habsburg Ottó számos kitüntetést és elismerést kapott Nagy-Britanniában, többek között a The Worshipful Company of Gardeners által 2007-ben neki adományozott Freeman of the City rangos címet. Ez a megtiszteltetés is tanúsítja, hogy Habsburg Ottó államférfiként, vizionáriusként, és mindenekelőtt az európai egység és béke fáradhatatlan szószólójaként maradandó örökséget hagyott hátra.

 

Program

 

17.00 Érkezés, regisztráció

17.30 Megnyitó beszéd

Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségére való felkészülés jegyében

17.40 A Habsburg Ottó Alapítvány bemutatkozása – könyvbemutató

Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója

Az alapítvány munkája. Habsburg Ottó jelentősége Európa számára

Dékány Szilveszter, a Habsburg Ottó Alapítvány fotóarchívumért felelős gyűjteményi munkatársa

99 év 99 kép – Fényképek Habsburg Ottó életéből

18.00 Előadások és beszélgetés

Eduard Habsburg-Lothringen, Magyarország szentszéki nagykövete

Georg Habsburg-Lothringen, Magyarország párizsi nagykövete

William Fraser, a Worshipful Company of Gardeners egykori főmestere

Moderátor: Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója

Kérdések

19.00 Fogadás

Közreműködik Győri Noémi, fuvolaművész,
zongorán kíséri Dinara Klinton.

 

A rendezvény angol nyelven kerül megrendezésre.