PROGRAMOK

Magyar uniós elnökség történelmi háttérrel

A Habsburg Ottó Alapítvány június 30-án, az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségének vigíliáján beszélgetéssel egybekötött megemlékezést szervez névadója halálának 13. évfordulója alkalmából a Pannonhalmi Főapátságban.

Regisztrálok

Helyszín

Pannonhalmi Főapátság ,
Pannonhalma, Várkerület 1.

Időpont

kezdete

2024.06.30.
Vasárnap10:00

vége

2024.06.30.
Vasárnap14:00

Immár hagyománnyá vált, hogy a Habsburg Ottó Alapítvány a tényleges dátumhoz közel eső egyik vasárnapon szentmisével és konferenciával emlékezik meg névadója halálának évfordulójáról. A szentmise utáni beszélgetés résztvevői idén is olyan kérdésekre reflektálnak, amelyek különösen közel álltak a néhai főherceg szívéhez, ugyanakkor még napjainkban is kiemelt jelentőséggel bírnak. Habsburg Ottó az európai integráció érdekében végzett munkájának egyik fontos mérföldköve volt, hogy 45 évvel ezelőtt az első közvetlenül választott Európai Parlament képviselőjévé válhatott, hogy aztán az ezt követő húsz évben nagyban meghatározza a grémium prioritásait és tevékenységét, jelentősen hozzájárulva a kontinens politikai, gazdasági és kulturális egységének megteremtéséhez. Magyarország és a régió uniós csatlakozásának 20. évfordulóján, néhány héttel az európai parlamenti választások után és az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége vigíliáján e politikai hagyaték felidézése különös relevanciával bírhat. A helyszín a belga-magyar elnökségi átadás-átvétel miatt is szimbolikus, hiszen a Pannonhalmi Bencés Főapátságban nyugszik Habsburg Ottó szívurnája, és a bazilika II. Lipót belga király lányának, Stefánia királyi hercegnőnek végső nyughelye is, míg a bencés rend alapítóját Európa védőszentjeként tisztelik.

9:00-9:50 Érkezés, regisztráció

10:00-11:00 Szentmise a Bazilikában Habsburg Ottó emlékére

11:00-11:30 Kávészünet

11:30-13:00 Köszöntő: Hortobágyi T. Cirill OSB, főapát, Pannonhalmi Főapátság

Megnyitó: Prőhle Gergely, igazgató, Habsburg Ottó Alapítvány

Előadások:

Stephan Baier, Habsburg Ottó egykori munkatársa

Habsburg Ottó, az európai politikus

Fejérdy Gergely, tudományos igazgatóhelyettes, Habsburg Ottó Alapítvány

Stefánia, belga hercegnő kapcsolata Magyarországgal

Őexc. Jeroen Vergeylen, a Belga Királyság magyarországi nagykövete

Belgium és az európai politika

Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter

Magyarország Európában

13:00 Ebéd

A beszélgetés magyar, német és angol nyelven zajlik, szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt.