PROGRAMOK

Spanyolország Európában – Habsburg Ottó szerepe és jelentősége

A Habsburg Ottó Alapítvány az Európai Unió Tanácsának spanyol elnöksége alkalmából kiállítást és konferenciát szervez Madridban, a San Pablo CEU University Bölcsészettudományi Karán, névadója és Spanyolország kapcsolatáról.

Helyszín

Madrid,
San Pablo CEU University

Időpont

kezdete

2023.10.02.
Hétfő17:30

vége

2023.10.02.
Hétfő19:30

Habsburg Ottó előad Madridban, a San Pablo Egyetemen

Borítókép: 1960, Madrid – Habsburg Ottó előadást tart a San Pablo CEU egyetemhez tartozó tudományos szakkollégium, a Colegio Mayor Universitario de San Pablo épületében (HOAL_15A_6-98 F07)

 

Az utolsó osztrák-magyar trónörökös több szállal kötődik az ibériai országhoz. Felmenői évszázadokon át kormányozták a spanyol monarchiát, személyes élettörténete pedig már száműzetése idején összekapcsolódott Spanyolországgal, amikor XIII. Alfonz spanyol király jóvoltából családjával együtt előbb a madridi El Pardo királyi palotába, majd a kis baszk halászfaluban, Lequeitióban fekvő Uribarren-kastélyba költözött. Az országgal való kapcsolata a második világháború után is erős maradt. Ennek egyik első jeleként részt vett az európai egység előmozdítását szolgáló Európai Dokumentációs és Információs Központ (CEDI) létrehozásában, amely a barcelonai Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tartott találkozók és megbeszélések eredményeként jött létre 1952-ben a spanyolországi Santanderben. Az egykori trónörökös szintén ebben az időben vásárolt házat a Valencia tartományban található Benidormban, amit nem csupán pihenésre, de politikai találkozókra is szívesen használt. Az informális madridi követ, Marosy Ferenc révén pedig a hidegháború első évtizedeiben állandó kapcsolatban állt a kommunista diktatúra elől hosszabb-rövidebb időre Spanyolországban menedéket találó magyarokkal, nem utolsó sorban pedig az ott tanuló fiatal emigráns diákokkal. Az országban otthonosan mozgó Habsburg Ottó később Spanyolország nemzetközi nyitásának előmozdításán dolgozott, majd pedig – immáron az Európai Parlament képviselőjeként – az ország Európai Unióhoz való csatlakozásának útját egyengette.

A konferencia célja, hogy felidézze Habsburg Ottó életének spanyolországi kapcsolódási pontjait, illetve azok tágabb történeti összefüggéseit és politikai kontextusát, valamint névadónknak az európai integráció, s különösen is a spanyol csatlakozás érdekében kifejtett tevékenységét. Az esemény során bemutatjuk az egykori trónörökös életéről és örökségéről szóló kiállításunkat is.

 

MEGHÍVÓ ÉS PROGRAM

Invitación_exposición_OttoHabsburgo

 

A rendezvényen spanyol-angol szinkrontolmácsolás lesz.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!