PROGRAMOK

Törékeny történelem. A Habsburg-család és Herend

A Habsburg-család és a Herendi Porcelánmanufaktúra kapcsolódási pontjait mutatja be a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban június 30-án nyílt Törékeny történelem – A Habsburg-család és Herend című tárlatunk.

Helyszín

Herend,
Herendi Porcelánművészeti Múzeum

Időpont

kezdete

2023.06.30.
Péntek14:30

vége

2023.08.26.
Szombat17:00

A Herendi Porcelánmanufaktúra közel 200 éves történetében meghatározó szerepet játszott a Habsburg-dinasztia. I. Ferenc József, császár és király több alkalommal rendelt készleteket a gyártól. Egyet felesége, Erzsébet királyné számára, a gödöllői királyi kastélyba kínai stílusú mintával, amely azóta Gödöllő-minta néven ismert. A császár emellett az 1870-es évek első harmadában a budai királyi palota számára mintegy 4000 darabos monogramos porcelánkészletet készíttetett, amelyet később az akkor még gyermek trónörökös, Habsburg Ottó is láthatott édesapja koronázásának alkalmával. Az uralkodó elégedettségét mutatja, hogy 1872-ben császári és királyi udvari szállítói címet adományozott a manufaktúrának.

A Habsburg-család és Herend kapcsolódása a száműzetés évtizedeinek kényszerű szünete után újraéledt: a Németországban otthonra találó Habsburg Ottó több alkalommal kapott ajándékba herendi porcelánt. A rendszerváltozást követően végül személyesen is meglátogatta a porcelánfestő műhelyeket, és 95. születésnapját is itt ünnepelte családjával.

Kiállításunk Habsburg Ottó életútját mutatja be oly módon, hogy kiemeli azokat az érintkezési pontokat, amelyek összekötik személyét és családját a Herendi Porcelánmanufaktúrával.

 

A megnyitóról készült beszámoló ITT olvasható el.