„Aki nem jó magyar ember, nem lehet jó európai sem.”

Húsz évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén vált Magyarország az Európai Unió tagjává. Habsburg Ottó, aki a hidegháború éveiben mindvégig azért küzdött, hogy a II. világháború következményeként ketté szakadt kontinens újra egyesülhessen, a bővítést új lehetőség végtelen tárházaként értékelte. Az alábbiakban a csatlakozási folyamathoz kapcsolódó gondolatait elevenítjük fel.

Pásztorok ideje

Martonyi János 2011 januárjában, a Heti Válasz hasábjain megjelentetett cikkében az akkori uniós elnökségünk céljairól írva az „honest broker” szerepkört, mint minden elnökséget betöltő ország elvárt feladatfelfogását „gondos pásztor”-nak fordította, ami annak idején széles körben elfogadottá vált. Nem pásztorkutya tehát, aki megugatja a nyájat, hanem gondos pásztor, aki terelgeti. Prőhle Gergely írása a Mandiner karácsonyi szá

Maastricht után 30 évvel

A Habsburg Ottó Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem „A páneurópai gondolattól a Maastrichti Szerződésig” címmel rendezett közös konferenciával emlékezett meg az Európai Uniót létrehozó egyezmény életbe lépésének 30. évfordulójáról.