Tanácskozás a Habsburg-család örökségéről Gödöllőn

A „Habsburgok öröksége ma” címmel rendezett konferenciát Gödöllő önkormányzata a Habsburg Ottó Alapítvány közreműködésével 2023. szeptember 8-án.

Tanácskozás a Habsburg-család örökségéről Gödöllőn

A Gödöllői Királyi Kastélyban szeptember 7-én megnyitott „Schönbrunn kincsei Gödöllőn” című kiállításhoz kapcsolódó eszmecserére a barokk színházteremben került sor. A tanácskozáson a résztvevők változatos nézőpontokból értékelték a Habsburg-család közép-európai örökségét, annak máig ható kulturális jelentőségét. A konferenciát Gémesi György, Gödöllő polgármestere és Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója nyitotta meg. Hazai előadók mellett – az egykor ugyanazon államban, az Osztrák–Magyar Monarchia területén található, ma – Gödöllő testvérvárosi hálózatához tartozó települések képviselői fejtették ki gondolataikat; többek között Bad Ischlből, Laxenburgból (Ausztria), Brandýs nad Labem-Stará Boleslavból (Csehország), valamint Żywiecből (Lengyelország) érkezett vendégek előadásait hallhatták a résztvevők.

A tanácskozáson a Habsburg Ottó Alapítvány részéről Fejérdy Gergely igazgatóhelyettes volt jelen, és beszélt az egykori trónörökös szellemi és tárgyi hagyatékáról, közép-európai elkötelezettségéről.