Előadás Habsburg Ottó európai politikai szerepéről Firenzében

2024. szeptember 46. között zajlott a firenzei Európai Egyetemi Intézet Alcide De Gasperi Központjának éves posztgraduális konferenciája. A tudományos fórumon Alapítványunk is képviseltette magát.

Előadás Habsburg Ottó európai politikai szerepéről Firenzében

Immár ötödik alkalommal került sor az Európai Unió Történeti Levéltára (Historical Archives of the European Union, HAEU) és az Európai Egyetemi Intézet (European University Institute, EUI) Alcide de Gasperi Központja által doktori és posztdoktori kutatóknak szervezett konferenciájára. A firenzei arisztokrácia történetéhez számos ponton kötődő, jelenleg az EUI kezelésében lévő Villa Salviatiban tartott esemény az európai integráció történetének historiográfiai és módszertani kérdéseit tárgyalta, lehetőséget nyújtva a kutatási eredmények és tapasztalatok megosztására, valamint a szakmai kapcsolatok építésére.

Kocsev Bence, Alapítványunk munkatársa „Politikai hálózatok és parlamenti mandátum” címmel megtartott referátumában névadónk európai parlamenti tevékenységét nem csupán a politikai karrier egy elszigetelt epizódjaként, hanem egy tudatos és diligens politikai építkezés fontos állomásaként, annak egyfajta beteljesedéseként mutatta be. Az előadás ennek tükrében kiemelten foglalkozott a második világháború után az egykori trónörökös által jelentősen formált konzervatív politikai hálózatok szerepével és azok európai integrációra gyakorolt hatásával, különösképpen pedig annak kérdésével, hogy az általuk képviselt politikai krédó sarokpontjai miként befolyásolták Habsburg Ottó képviselői munkáját.

A konferencia ugyanakkor nem csupán a szűken vett téma szempontjából volt érdekes, hanem azt is világossá tette, hogy a fiesolei dombokon található intézmény az európai társadalomtudományi kutatás egyik megkerülhetetlen központja. A tudományos párbeszéd kiemelkedő fórumaként jelentős szerepet tölt be az európai akadémiai közösség összekapcsolásában és a meglévő szakadékok felszámolásában, ezért – a nyugati tudományosság közéleti orientációjával kapcsolatos fenntartások ellenére – magyar részről is érdemes lenne elgondolkodni az intézményes kapcsolatok további megerősítésén.