Japán vendégkutató gyűjteményünkben

Alapítványunkhoz látogatott Eiichiro Tokumoto, aki nemrégiben publikált könyvet Habsburg Ottó egyik fontos japán nexusának, Seigen Tanakának az életéről. Budapesti kutatásának célja a névadónk és a szigetország döntéshozói közötti kapcsolatok részletesebb feltárása volt.

Japán vendégkutató gyűjteményünkben

Kyoto, Japán, 1966. Látogatás a Daitokudzsi buddhista templomban.
A kép bal oldalán Seigen Tanaka, mellette Regina főhercegnő.

Archívumunk nemzetközi viszonylatban is sokszínű és bőséges anyagot rejt, amely nemcsak a globális hidegháború és az azt követően kialakult világrend természetének, sajátosságainak és összetettségének megértéséhez nyújt alapot, de ugyancsak értékes támpontként szolgál a kortárs nemzetközi politikai gondolkodás és cselekvés számára is. Az iratállományból kirajzolódik, hogy noha Habsburg Ottó politikai öröksége elsősorban európai kontextusban jelentős, horizontja jóval túlmutatott kontinensünkön. Világpolitikai törekvéseinek egyik érdekes vonatkozása, hogy a második világháborús kataklizmát követően kiemelt hangsúlyt fektetett Japán és a transzatlanti térség közötti nemzetközi kapcsolatok kialakítására, hozzájárulva ezzel a szigetország tekintélyének és reputációjának újbóli megerősödéséhez, a gazdasági kapcsolatok és politikai együttműködések kialakulásához.

A főherceg az 1950-es évektől kezdve gyakori vendég volt Japánban, ahol a császári család tagjain túl vezető politikusokkal, köztük több miniszterelnökkel, valamint gazdasági szereplővel került szoros kapcsolatba. Az 1970-es évek végétől, az Európai Parlament képviselőjeként jelentős figyelmet fordított a távol-keleti régió és a Vén Kontinens közötti együttműködés elmélyítésére. Szoros barátsága Friedrich August von Hayekkel és az osztrák gazdasági iskola nagyjaival, és a Mont Pelerin Társaságban szerzett tagsága révén Habsburg Ottó behatóan foglalkozott a japán újjáépítés gazdasági kérdéseivel, elősegítve a Távol-Keleten igen népszerű Nobel-díjas közgazdász és a japán gazdasági élet szereplői közötti kapcsolatot.

Ezen kapcsolatok feltárását ambicionálta Eiichiro Tokumoto Alapítványunknál tett áprilisi látogatása. A kilencvenes években a Reuters hírügynökség gazdasági tudósítójaként, majd pedig oknyomozó újságíróként tevékenykedő vendégünk Alapítványunk japán vonatkozásban releváns dokumentumait, valamint fotógyűjteményünk vonatkozó anyagait tekintette át. Levéltári kutatása során igyekezett pontosabb képet nyerni az egykori trónörökös által jelentősen formált transznacionális hálózatokról, amelyek összeköttetést biztosítottak az Egyesült Államok, Európa és Ázsia politikai és gazdasági döntéshozói számára.

Magyarországi tartózkodása során Tokumoto úr részletesebben tanulmányozta Habsburg Ottónak a páneurópai piknik előkészületei során betöltött szerepét is. A levéltári források felkutatása mellett felkereste azokat a helyszíneket, amelyek Habsburg Ottó magyarországi történelmi emlékezete szempontjából fontosak, így meglátogatta a piknik helyszínéül szolgáló sopronpusztai emlékhelyet. Eiichiro Tokumoto budapesti tartózkodásának érdekes színfoltja volt, amikor irodánkban találkozott Jean-Francois Paroz svájci nagykövettel, aki két budapesti szolgálata között négy éven át Tokióban látta el országa képviseletét.

A magyar fővárosban eltöltött idő nem csupán a nálunk gondozott iratanyag feltárása – ezáltal pedig névadónk kiterjedt kapcsolati hálójának és nemzetközi politikai működésének pontosabb szétszálazása –szempontjából volt hasznos, hanem Alapítványunk szeptemberre tervezett tokiói kiállításának megvalósításához is értékes támpontokat adott.

Eiichiro Tokumoto | The Tiger of Tokyo: The Life and Times of Seigen Tanaka