Habsburg Ottó 110


Kiállítás nyílt Zágrábban Habsburg Ottó születésének 110. évfordulója alkalmából

„Európa elképzelhetetlen Horvátország nélkül” címmel, Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter részvételével nyílt kiállítás 2022. október 5-én a zágrábi Liszt Intézetben Habsburg Ottó születésének 110. évfordulója alkalmából.

Kiállítás nyílt Zágrábban Habsburg Ottó születésének 110. évfordulója alkalmából

„Európa elképzelhetetlen Horvátország nélkül” címmel, Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter részvételével nyílt kiállítás 2022. október 5-én a zágrábi Liszt Intézetben Habsburg Ottó születésének 110. évfordulója alkalmából.

„Habsburg Ottó születésének 110. évfordulójáról emlékezünk meg, és ebből az alkalomból nemcsak Budapesten, hanem Európa több fővárosában is megnyitjuk ezt a kiállítást, ami névadónk életéről szól” – mondta el Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója köszöntőjében, amit megerősített az MTI-nek adott interjújában is. A ’110 éve született Habsburg Ottó’ rendezvénysorozat első külföldi állomásaként azért Zágrábot választotta az Alapítvány, mivel Horvátország sorsát különösen szívén viselte az egykori trónörökös.

Az Alapítvány igazgatója örömét fejezte ki amiatt, hogy a horvát külügyminiszter személyes jelenlétével tisztelte meg a rendezvényt. Hozzátette: annak is örülnek, hogy ebből az alkalomból sokan eljöttek és felszólaltak olyanok, akik még ismerték Horvátországban Habsburg Ottót. Az esemény jelentőségét az is jelezte, hogy tizenhat, elsősorban európai külképviselet vezetője tisztelte meg jelenlétével a megnyitó rendezvényt.

Habsburg Ottó jelentősége nem pusztán a közös birodalomhoz, az Osztrák–Magyar Monarchiához való tartozásban rejlik; nem is abban, hogy ő volt az utolsó magyar trónörökös; sok-kal inkább abban, hogy – az Európai Parlament képviselőjeként – nagyon sok mindent tett a vasfüggöny lebontásáért. Egy olyan Európa-kép, Európa-ideál képviselője volt, amelyben a kis nemzetek szavát is meghallgatják – emlékeztetett Prőhle Gergely. A világpolitikai össze-függésekben értelmezett célokkal és tettekkel jellemezhető életmű azért aktuális, mert a nemzeti szuverenitás és az európai gondolat – minden, ezt a tényt figyelmen kívül hagyó politikai kísérlet ellenére – igenis összefér egymással. „Ez Habsburg Ottó üzenete a mai Európa számára” – hangsúlyozta az Alapítvány igazgatója.

A rendezvényen elsőként Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete méltatta Habsburg Ottó történeti és politikai örökségét. A közönség halhatta továbbá Ivan Mirnik múzeumi és tudományos tanácsadó, valamint Vanja Vinković, az egykori trónörökösről szóló dokumentumfilm rendezőjének előadását, akinek filmjéből egy rövid részletet is be-mutattak a megnyitón.

A kiállítást hivatalosan Gordan Grlić Radman, a horvát kormány kül- és európai ügyekért felelős minisztere nyitotta meg. Köszöntőjében, melyben többször is magyar nyelven szólt a jelenlévőkhöz, kiemelte: „Habsburg Ottó politikus, poliglott, vizionárius, keresztény, családos ember volt, de mindenekelőtt Horvátország barátja. (…) az európai egység eszméjének igazi szószólójaként, Ausztria, Németország, Magyarország és Horvátország polgáraként gyakran hangsúlyozta, hogy talán Horvátországban és Magyarországon érzi magát a leg-jobban. Ez a kiállítás azt mutatja, hogy Habsburg Ottó még mindig nagyon fontos láncszem a horvátok és a magyarok közötti baráti kapcsolatokban” – méltatta őt beszédében Grlić Radman.

A kiállítás a zágrábi Liszt Intézet Magyar Kulturális Központban október 31-ig tekinthető meg.