Őfelsége nagykövetének látogatása Alapítványunknál

2024. szeptember 18-án Paul Fox, az Egyesült Királyság Budapestre akkreditált nagykövete látogatta meg Alapítványunkat. A beszélgetés során szó esett a két ország közötti kapcsolatokról, a szigetország és az Európai Unió viszonyáról, valamint az egykori brit miniszterelnök, Winston Churchill születésének 150. évfordulójára szervezendő ünnepi eseményeinkről.

Őfelsége nagykövetének látogatása Alapítványunknál

A közelmúltban Alapítványunk archívumából előkerült brit vonatkozású anyagok terjedelme és mélysége egyre inkább ráirányította figyelmünket Habsburg Ottó szigetországi nexusainak jelentőségére. Az eddig feldolgozott dokumentumokból jól kirajzolódik, hogy névadónk úgy látta, Nagy-Britanniának különleges szerepe van a közös európai jövő alakításában, hiszen – birodalmi múltjának köszönhetően – egyfajta globális perspektívát adhat az integrációnak, de ami még fontosabb, politikai tradíciói és értékei révén, valamint egyfajta kiegyensúlyozó tényezőként nagyban hozzájárulhat egy erősebb és harmonikusabb európai közösség létrejöttéhez.

Mindezen, a brexit fényében különösen aktuális szempontok megvitatása mellett Fox nagykövet úr érdeklődéssel tekintette át az Alapítványunk kezelésében lévő brit vonatkozású anyagokat, beleértve Habsburg Ottó néhány jelentősebb politikussal folytatott levelezését, valamint Winston Churchill Marlborough első hercegének életéről készült irodalmi és történeti szempontból is jelentős kétkötetes munkájának dedikált példányát. Ehhez kapcsolódva Alapítványunk novemberi ünnepi rendezvényeiről is értekeztünk, amelyek – a legendás miniszterelnök születésének 150. évfordulója alkalmából – névadónk brit kapcsolatait állítják majd a középpontba, és amelynek megszervezésében a nagykövetség is segítségünkre van.

A találkozóra nagykövet urat Nyitrai Levente, a budapesti brit külképviselet munkatársa is elkísérte, akinek családja számos szálon kötődik IV. Károlyhoz és Habsburg Ottóhoz.