PROGRAMOK

Habsburg Ottó élete és öröksége – Konferencia és kiállításmegnyitó Szlovéniában

A Habsburg Ottó Alapítvány Magyarország Ljubljanai Nagykövetségével és a Magyar Kulturális Központtal együttműködve  konferenciát és kiállításmegnyitót szervez 2023. október 20-án, pénteken 17 órakor a ljubljanai Liszt Intézetben.

Helyszín

Ljubljana,
Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ

Időpont

kezdete

2023.10.20.
Péntek17:00

vége

2023.10.20.
Péntek19:00

Otto von Habsburg is giving an interview

Habsburg Ottó pályafutásának korai évei óta a szabad, egységes és szociális Európa mellett kampányolt, s az Európai Parlament tagjaként 1979-től hivatalosan is formálta a kontinens jövőjét. A következő évtizedben az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó uralkodójának fia aktívan követte Szlovénia kiválását a Jugoszláv Államszövetségből; európai parlamenti képviselőként markánsan támogatta a függetlenedési terveket, beszédeiben és írásaiban határozott véleménnyel foglalt állást: „Mindnyájunk érdeke az olyan kis népek törekvéseinek figyelembevétele, amelyek önálló történelemmel, nemzeti öntudattal és figyelemreméltó kultúrával rendelkeznek, és amelyek áldásos szerepet tölthetnek be az Európai Közösségben” – fogalmazott egyik kiáltványában.

Több alkalommal is megfordult az országban, először 1991-ben, a szlovén parlament hivatalos meghívására, majd ugyanazon évben az Európa Parlament küldötteként a háború sújtotta területek és az európai döntéshozó központok között ingázva közvetítette a híreket, hogy elősegítse az ország nemzetközi elismerését. Az ezredforduló folyamán a Maribori Egyetem meghívására feleségével érkezett egy kitüntetés átvételére. Végül a Páneurópai Unió ülésén szólalt fel a szlovén fővárosban 2006-ban. Eme utolsó látogatásakor az európai integráció elkötelezett híve személyesen is megtapasztalhatta, hogy a Szlovén Köztársaság – immár az Európai Unió tagjaként – miként teljesíti be vízióját az egységesülő kontinensről.

 

MEGHÍVÓ ÉS PROGRAM

 

Habsburg Ottó meghívó 1.4