Hírek


Habsburg Ottó Alapítvány a történelemtanárok konferenciáján

„A történelmi múlt és a történelemtanítás jelene” címmel került sor 2023. február 23-án az Evangélikus Iskolák Történelemtanárainak tizedik konferenciájára. A rendezvény szervezésében az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium és az Evangélikus Pedagógiai Intézet mellett idén részt vett a Habsburg Ottó Alapítvány is. Az eseménynek a Gödöllői Királyi Kastély adott otthont.

Habsburg Ottó Alapítvány a történelemtanárok konferenciáján

„A történelmi múlt és a történelemtanítás jelene” címmel került sor 2023. február 23-án az Evangélikus Iskolák Történelemtanárainak tizedik konferenciájára. A rendezvény szervezésében az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium és az Evangélikus Pedagógiai Intézet mellett idén részt vett a Habsburg Ottó Alapítvány is. Az eseménynek a Gödöllői Királyi Kastély adott otthont.

A megjelenteket házigazdaként dr. Ujváry Tamás igazgató köszöntötte, a jubileumi konferencia szervezői nevében pedig Varga Márta, a MEE Nevelési és Oktatási Osztályának vezetője és Veizer Valéria, az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium igazgatója szólt az egybegyűltekhez.

A bevezető előadást Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője tartotta. Az orosz-ukrán háború kezdetének első évfordulóját megelőző napon, két nappal a kommunizmus áldozatainak emléknapja előtt Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből idézte a képmutatás nélküli szeretet felszólítását: „Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a jóval a rosszat.” (Róm 12, 21) Prőhle Gergely aláhúzta, hogy csak akkor fogják tudni gyermekeink, hogy mit gondoljanak háborúról, békéről, Európai Unióról, történelmi múltról és a jelen kihívásairól, ha megtanulják – ha megtanítjuk nekik –, hogy a nemzeti érdek és az európai integráció nincs ellentmondásban egymással, a kettő összhangja a szubszidiaritás elvére építve biztosítható. Ezt megtanítani a középiskolában a pedagógusok feladata. E gondolat jegyében kívánt eredményes tanácskozást a konferencia résztvevőinek.

Fejérdy Gergely, Alapítványunk tudományos igazgatóhelyettese Habsburg Ottó tanulóéveiről beszélt. A száműzetés gyakran változó helyszínein folyamatosan zajló, az édesapa korai elvesztése ellenére is szigorú napirenddel és tiszteletre méltó céltudatossággal összeállított és megvalósított nevelési-oktatási programot az előadó gazdag fényképes illusztrációval és családtörténeti érdekességekkel fűszerezve ismertette. Hangsúlyozta, hogy Habsburg Ottó nevelésében nem csak a szellemiek, hanem mély katolikus hite, illetve a sport is jelentős szerepet játszott. Az egykori trónörökös a tanulmányaival nem a hatalom gyakorlására, hanem mások szolgálatára készült, és ezt életével meg is valósította.

A középiskolásoknak összeállított programokról tartott tájékoztatást Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának az igazgatója. Mint arra emlékeztetett, a kádári egyházüldözést, a pártállam hatalmi visszaéléseit nem a Habsburg gyermekek nevelési elvei alapján követték el. A 20. század megismertetése fontos feladata a mai iskolának – és ebben jelentős helyet kell kapjon a korábban szándékosan elhallgatott történelem. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága vándorkiállítással, ismeretterjesztő kiadványokkal, feladatlapokkal, rendhagyó történelemórákkal, tematikus kisfilmekkel és vetélkedőkkel segíti a pedagógusokat, hogy megmutassák diákjaiknak: milyen az, amikor a történelem belép a családok életébe. A korszak alapkutatások szintjén mára már jól feldolgozott, most az a kérdés, hogyan jut el minél szélesebb körhöz ez az ismeretanyag. A hétköznapi hősök életének megismertetésével kialakítható az az emlékezeti kultúra, amely megmutatja, hogyan állítják döntések elé az embereket a kiélezett történelmi pillanatok.

Szilágyi Zita, az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium történelemtanára figyelemfelkeltő előadásban ismertette a diákjaival közösen végzett projektet, amelynek témája a Podmaniczkyak családtörténete volt.

A konferencia előadói között hallhattuk még Móczár Gábort, a Nemzeti Örökség Intézetének igazgatóját, Rácz Árpádot, a Rubicon Intézet társelnökét, az azonos című történelmi folyóirat alapítóját; Fekete Bálintot, az újkor.hu rovatvezetőjét és Nánay Mihályt, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnökét. A konferenciát a szervezők részéről Péterfi Gábor, a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete tankönyvelemző munkacsoportjának vezetője zárta.

A tanácskozás és az előadások résztvevői megtekinthették a helyszínen a Habsburg Ottó Alapítvány által rendezett „Száműzöttként Madeirán” című kiállítást, amely 2023. április 1-jéig látható a Gödöllői Királyi Kastélyban. A IV. Károly halálának 100. évfordulójáról megemlékező tárlatot Fábry Eszter és Vitos-Merza Beáta kurátorok, Alapítványunk munkatárai mutatták be az érdeklődőknek.

Részvételünk a történelemtanároknak szóló rendezvényen lehetőséget teremtett arra, hogy Alapítványunk munkája és névadónk életműve – a tanári közvetítés révén – közelebb kerülhessen a fiatal generációkhoz.

 

Fényképek: Magyari Márton – Evangélikus nevelés