Hírek


Joe Biden első diplomáciai lépesei – Európából nézve

A Habsburg Ottó Alapítvány a Fondation Prospective et Innovation-nal közösen 2021. február 11-én „Joe Biden első diplomáciai lépései – Európából nézve” címmel webinar kerekasztal-konferenciát rendez.

Joe Biden első diplomáciai lépesei – Európából nézve

A Habsburg Ottó Alapítvány a Fondation Prospective et Innovation-nal közösen 2021. február 11-én „Joe Biden első diplomáciai lépései – Európából nézve” címmel webinar kerekasztal-konferenciát rendez.

2021. február 11-én, Joe Biden elnök csupán húsz napja lesz hivatalban. Ez ugyan kevés idő, de általában az első száz napot tartják meghatározónak egy új elnöki ciklusban. Milyen rövid- és hosszútávú döntések születhetnek, hogyan reagálhatnak a partnerek, mennyire tud valóban a meghirdetett nemzeti kiegyezés felé elmozdulni Biden, vagy esetleg pártjának keményvonalasai veszik át az irányítást? Mire engednek következtetni az első döntések?

A német és a francia külügyminiszter nemrégiben hosszú újságcikkben fogalmazták meg reményeiket, elvárásaikat az új amerikai kormányzattal szemben. Vajon történik-e, történhet-e érdemi változás az Egyesült Államok és az Öreg Kontinens kapcsolatában azáltal, hogy egy külpolitikában járatos politikus lett az új amerikai elnök?

Érdekesség, hogy Habsburg Ottó, aki alapos megfigyelője volt az Egyesült Államok belpolitikájának és a transzatlanti kapcsolatoknak, 2008-ban cikket írt Joe Biden-ről, az éppen akkor alelnökké választott szenátorról. Többek között így ír:

Óriási előrelépés volt, amikor az amerikai szenátus külpolitikai szakértői közé kineveztek egy szenátort, aki a legnagyobb tapasztalattal, intelligenciával rendelkező, és legfőképpen a politika iránt igazán elkötelezett ember: Joseph Biden-t, a kis ipari állam, Delaware szenátorát, aki nagyon kemény munkával, szorgalommal és elkötelezettséggel, a külpolitika, de még a hírszerzés technológiájának is igazi szakértőjévé vált, miközben a parlamenti munkáját is végezte.[….] Ezért mindig kiemelkedő szerepet játszott a szenátus külpolitikai kérdésekről folytatott vitáiban.”

Az előttünk álló időszak megmutatja majd, hogy Habsburg Ottó 12 évvel ezelőtti véleménye mennyire állja meg a helyét, amikor Biden elnökként kell bizonyítsa külpolitikai rátermettségét.

 

 

A konferencia moderátora:

Jean-Pierre RAFFARIN, Franciaország egykori miniszterelnöke, a Fondation Prospective et Innovation elnöke

 

Előadók:

Fabienne KELLER, francia európai parlamenti képviselő

MAGYARICS Tamás, volt nagykövet, egyetemi tanár, Amerika szakértő

Hall GARDNER, az American University of Paris professzora

 

Hasznos információk:

Rendezvény időpontja: 2021. február 11., 18.30 – 19.30

A konferencia nyelve: francia/angol szinkrontolmácsolással.

 

 

A rendezvény visszanézhető itt: