Hírek


Levéltárvezetők előtt az Alapítvány szakmai munkájáról

Kaposváron tanácskoztak a magyar levéltárak vezetői, a rendezvényen Alapítványunk is bemutatta szakmai tevékenységét.

Levéltárvezetők előtt az Alapítvány szakmai munkájáról

Kaposváron tanácskoztak a magyar levéltárak vezetői, a rendezvényen Alapítványunk is bemutatta szakmai tevékenységét.

Az idei évben Alapítványunkat érte a megtisztelő felkérés, hogy a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa (MLVT) 2024. évi vándorgyűlésén meghívott vendégintézményként bemutatkozzon. A Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa 1994-ben alapított, meghatározó levéltáros szakmai szervezet. Tagsága révén teljes körűen képviseli a Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeiként működő vármegyei levéltárakat, a települési önkormányzatok által fenntartott városi levéltárakat, továbbá a többi bejegyzett köz-és magánlevéltárat: az egyetemi és szaklevéltárakat, valamint az egyházi levéltárakat.

A vándorgyűlést 2024. május 23–25. között rendezték Kaposváron. Alapítványunk részéről Dékány Szilveszter gyűjteményi főmunkatárs tartott előadást Habsburg Ottó irat-és fotógyűjteménye címmel. Habsburg Ottó hagyatékának fontos része az a mintegy 30 ezer egységből álló fényképarchívum, amely Alapítványunk kezelésében található: ez a páratlan értékű forrásanyag nem csupán névadónk életútjának bemutatására ad lehetőséget, hanem a Habsburg család különböző tagjairól is őrizetünkben vannak egyedi képek. Gyűjteményünkben profi és amatőr fotósok által készített képek egyaránt találhatóak. Kollégánk megemlítette a világhírű fotográfust, a kaposvári születésű Juan Gyenest is, akit Habsburg Ottó személyesen ismert, hiszen több alkalommal készített róla sorozatokat Spanyolországban.

Juan Gyenes portréja Habsburg Ottóról

 

Munkatársunk a gyűjtemény egészére kiterjedő tájékoztatást adott: ismertette az Alapítvány kezelésében levő hagyaték struktúráját, a levél-, a könyv-, a fotó- és audiovizuális tárban folyó feldolgozó munkát. Az érdeklődő közönség maga is részt vett a képeken szereplő személyek beazonosításában, amelyhez Habsburg Ottó 1992-es, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat meghívására történt kaposvári látogatásáról készült fotósorozat szolgált alapként.

Habsburg Ottó látogatása Kaposváron (1992)

 

A levéltárszakmai fórumon való részvétel lehetőséget adott arra, hogy a szakmai közélet szélesebb körben is megismerje az Alapítványunkban folyó gyűjteményi feldolgozómunkát.

 

Barcs Eszter