Oral history interjú József nádor dédunokájával

2023. április 12-én Alapítványunk vendége volt Habsburg-Lotaringiai Mihály, akivel közel kétórás életútinterjút készítettek munkatársaink.

Oral history interjú József nádor dédunokájával

Az interjú során szóba került többek között rövid magyarországi gyermekkora, a család menekülése és az emigrációban eltöltött évtizedek. Különösen érdekesek voltak Portugáliában szerzett ifjúkori emlékei, Horthy Istvánnal való barátsága, vagy a Lisszabonban élő, száműzötté vált európai uralkodócsaládok jellemrajzai.

A beszélgetés értékes új információkkal szolgált interjúalanyunk Habsburg Ottóval való kapcsolatáról, amely az 1960-as évekig nyúlik vissza. Habsburg Mihály elsősorban a családi események, az 1970-es évektől a Páneurópai Unió szervezésében, a rendszerváltás időszakától pedig a magyarországi ügyekben volt fontos segítője névadónknak. Az 1980-as évek elején Nyugat-Németországban igényelt vízummal járt újra Magyarországon – az ország helyzetéről, az itt élők mindennapjairól szóló beszámolója még ma is sok tanulsággal szolgálhat.

Az interjú során szóba került még a Mindszenty Alapítvány szerepe, aminek több mint húsz éve elnöke Habsburg Mihály. A beszélgetés végén elhangzott még a Habsburg ház „magyar ágának” történelmi szerepe, József nádor öröksége valamint Habsburg Ottó következetes élete, irigyrésre méltó közvetlensége az őt személyesen vagy levélben megkeresők iránt.

Az interjú szerkesztett változata a HOAL digitális archívumában lesz kutatható.