IV. Károly emlékkiállításunk Gyulán mutatkozik be

A IV. Károly király halálának centenáriumára készült, 2022-ben Gödöllőn bemutatott Száműzöttként Madeirán című emlékkiállítást április közepétől a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban mutatjuk be.

IV. Károly emlékkiállításunk Gyulán mutatkozik be

A kastély kápolnájában megrendezett tárlat megnyitójára 2023. április 15-én (szombaton) került sor. Az eseményen elsőként Kovács József, országgyűlési képviselő köszöntötte a vendégeket, és beszédében IV. Károly uralkodásáról, a békére való törekvéséről emlékezett meg. Őt követte Görgényi Ernő polgármester, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az Almásy-kastély állandó kiállítása mellett mindvégig törekedtek arra, hogy időszaki kiállításokkal is gazdagítsák Gyula kulturális életét. A polgármester kifejezte továbbá, hogy nagy öröm számukra, hogy a tárlat megnyitásával egyben a Habsburg Ottó Alapítványt mint új szakmai partnert köszönthetik. Végül Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója nyitotta meg a kiállítást, kiemelve azt a szellemi hagyatékot, melyet IV. Károly hagyott az akkor még gyermek trónörökös, Ottó számára, aki egész életében példaképként tekintett apjára.

A köszöntők után a vendégek megtekintették a kiállítást, amely 2023. május 29-ig tekinthető meg az Almásy-kastély nyitvatartási idejében, kastélybelépővel. További információk a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont oldalán.

Képek: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba és Habsburg Ottó Alapítvány