PROGRAMOK

Évkezdet a gyűjteményben

A Habsburg Ottó Alapítvány a magyar kultúra napján, 2024. január 22-én, hétfőn a tavalyi évhez hasonlóan, Évkezdet a gyűjteményben címmel szervez rendezvényt, amely során bemutatjuk legújabb, november 20.-án, a névadónk születésnapját ünneplő emlékvacsora keretében megjelent kiadványunkat, a Habsburg Ottó életét végigkövető 99 év, 99 kép fotókönyvet.

Regisztrálok

Helyszín

Budapest,
Szentkirályi utca 51.

Időpont

kezdete

2024.01.22.
Hétfő17:00

vége

2024.01.22.
Hétfő19:00

Évkezdet a gyűjteményben 2024

fotóművészet – történeti dokumentáció – politikai tudatosság

 

Alapítványunk 2024-ben is megrendezi a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó újévi rendezvényét, amelynek során nemcsak a gyűjteményünkben folyó levéltári feldolgozómunka legfrissebb eredményeit, hanem a közelmúltban megjelent 99 év, 99 kép – Fényképek Habsburg Ottó életéből című kiadványunkat is bemutatjuk.
A Helikon Kiadóval közösen megjelentett fotókönyv Habsburg Ottó életútján vezet végig, korábban nem ismert helyszínekre és helyzetekbe kalauzolva az olvasót. 99 eseménydús év lenyomatát láthatjuk 99 képben, kora gyermekkorától egészen élete végéig. A gazdag képanyag 4 kontinens 23 országában készült, a részben neves fényképészek által készített fotókról részletes leírásokban olvashatunk. A könyv forrása az Alapítvány kezelésében lévő mintegy 30.000 darabot számláló fénykép-hagyaték. A kiadvány ugyanakkor nem csupán fotótörténeti és fotóművészeti szempontból különleges, hanem jó alkalmat teremt arra is, hogy a vizuális történeti források kezelésének módszertanáról beszéljünk, és elgondolkodjunk a politikai tudatosság változásáról a képek jelentőségének rohamos növekedése által.

 

Program

17.00  Köszöntő – Prőhle Gergely, igazgató, Habsburg Ottó Alapítvány

17.20   Nyitó előadás – Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter

17.45   Könyvbemutató – Csorba László, professzor emeritus, ELTE

18.15   Kerekasztal beszélgetés

             Lengyel Beatrix, tárigazgató, MNM Történeti Fényképtár

             Répászky Lipót, ügyvezető igazgató, Nemzeti Audiovizuális Archívum

             Baki Péter, igazgató, Magyar Fotográfiai Múzeum, Magyar Fotográfusok Háza

             Moderátor: Dékány Szilveszter, gyűjteményi főmunkatárs, Habsburg Ottó Alapítvány

19.00  Fogadás

 

A beszédek közt elhangzik J. Haydn: C-dúr „Madár” vonósnégyes.
Előadja: Vavrinecz András, hegedű, Fóris Zsófia, hegedű, Molnár Dorina Anna, brácsa, Hagiwara Izumi, cselló, a Zeneakadémia növendékei, tanáruk: Varga Oszkár

 

Szeretettel várjuk.