Hírek


Emlékvacsora a Vigadóban Habsburg Ottó születésnapján

Idén immár ötödik alkalommal adtunk díszvacsorát Habsburg Ottó születésnapjának tiszteletére. Az eseményre november 18-án, ezúttal is a pesti Vigadóba vártuk meghívott vendégeinket.

Emlékvacsora a Vigadóban Habsburg Ottó születésnapján

Idén immár ötödik alkalommal adtunk díszvacsorát Habsburg Ottó születésnapjának tiszteletére. Az eseményre november 18-án, ezúttal is a pesti Vigadóba vártuk meghívott vendégeinket.

A Habsburg Ottó Alapítvány 2019-ben elevenítette fel az utolsó magyar trónörökös születésnapjáról (1912. november 20.) megemlékező vacsorák két világháború közötti hagyományát, emlékezve és emlékeztetve az európai államférfire, politikai gondolkodóra, parlamenti képviselőre. 2023-ban Benita Ferrero-Waldner, az Osztrák Köztársaság egykori külügyminiszter-asszonya és Noëlle Lenoir, a Francia Köztársaság korábbi Európa-ügyi minisztere tisztelte meg jelenlétével névadónk emlékét.

Elöljáróban Nagy István, az Alapítvány elnöke üdvözölte rendezvényünk vendégeit. Jelen voltak a Habsburg családtagok – Gabriela, Habsburg Ottó képzőművész leánya és az ő fia, Martin Severin; Eleonóra, a jelenlegi családfő, Habsburg Károly leánya; valamint Eilika, Habsburg György felesége –, az Alapítvány kuratóriumának és felügyelőbizottságának tagjai, a meghívott diplomaták, az államigazgatás, valamint a kulturális és művészeti közélet számos jeles alakja. Díszvendégünkként Christian Schmidtet, a nemzetközi közösség 2021 óta hivatalban lévő bosznia-hercegovinai főképviselőjét köszönthettük.

Christian Schmidt, a CSU (Bajor Keresztényszociális Unió) politikusának emlékeiben úgy őrződött meg Habsburg Ottó alakja, mint aki mindig teljes odaadással vett részt az éppen zajló vitában. És bár csupán egyike volt a frakció külpolitikáját meghatározó szűkebb grémium tagjainak, személyiségének történelmi akusztikája és összehasonlíthatatlanul nagy élettapasztalata okán hamar megkerülhetetlen tényezője lett a német – és nyugodtan hozzátehetjük: európai – politikának.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. nagylelkű felajánlása révén vendégeink részére különleges terítéken szolgálták fel a vacsora fogásait: Apponyi mintás tányérokon. A közkedvelt díszítést, különböző színváltozatokban, gróf Apponyi Albert tiszteletére alkották meg, aki névadónk egyik legfontosabb magyarországi támogatója, és a két háború közötti Ottó-vacsorák szervezője volt. A beszédek között Kovács Gergely zongoraművész adta elő a müncheni születésű Richard Strauss Öt zongoradarab című ciklusát, melyet a komponista 17 éves korában írt, még mielőtt Regina hercegnő – Habsburg Ottó későbbi feleségének – szülőhelyére, Meiningenbe szerződött volna.

A rendezvény végén Prőhle Gergely igazgató bemutatta a 99 év – 99 kép. Fényképek Habsburg Ottó életéből című kötetet, Alapítványunk legfrissebb kiadványát.

 

Fotók: Szabó Zoltán