Hírek


Christian Schmidt látogatása

2023. január 20-án meglátogatta Alapítványunkat Christian Schmidt, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője.

Christian Schmidt látogatása

2023. január 20-án meglátogatta Alapítványunkat Christian Schmidt, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője.

2023. január 20-án meglátogatta Alapítványunkat Christian Schmidt, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője, aki a nyugat-balkáni országban vállalt megbízatása előtt bő három évtizeden keresztül a német Bundestag képviselője volt, 2008 és 2015 között pedig Angela Merkel kabinetjeiben vállalt magas rangú állami vezetői feladatokat, így többek között a védelmi államtitkári és az agrárminiszteri posztot is betöltötte.

Gyűjteményünkben megmutattuk neki a Habsburg Ottóval folytatott levelezésének nálunk fellelhető darabjait. Ennek kapcsán Christian Schmidt részletesebben beszélt névadónkkal való kapcsolatáról és élményeiről. Könyvtárunkban egy olyan kötetet is felfedezett, amelyet még ő ajándékozott az utolsó magyar trónörökösnek. Főképviselő úr ezt követően megismerkedett az egykori trónörökösnek Franz Josef Strauß korábbi bajor miniszterelnökkel és Henry A. Kissinger egykori amerikai külügyminiszterrel folytatott korrespondenciájával is, amelyek hasznos és érdekes adalékokkal szolgálnak a globális hidegháború politikatörténetéhez. Vendégünk, aki az idén 100. születésnapját ünneplő amerikai politikussal együtt a frankföldi Fürth szülötte, röviden felelevenítette a Nixon-éra külügyi vezetőjével lezajlott találkozásait, az ezek során szerzett benyomásait.

A nálunk tett látogatást megelőzően Schmidt főmegbízott úr a Külügyi és Külgazdasági Intézetben zártkörű beszélgetésen vett részt, ezt követően pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Ugrósdy Márton, a Miniszterelnökség helyettes államtitkárának társaságában egy, a Bosznia és a Nyugat-Balkán helyzetével és európai integrációjának esélyeivel és távlataival foglalkozó panelbeszélgetésen szólalt fel.