Hírek


Egerbe érkezett „Életút és örökség” kiállításunk

2023. május 19-én nyílt meg Egerben a „Habsburg Ottó – Életút és örökség” című roll-up tárlatunk, amely szeptember végéig tekinthető meg a felújított Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpontban.

Egerbe érkezett „Életút és örökség” kiállításunk

2023. május 19-én nyílt meg Egerben a „Habsburg Ottó – Életút és örökség” című roll-up tárlatunk, amely szeptember végéig tekinthető meg a felújított Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpontban.

Országjáró kiállításunk mostani állomása több szempontból is egyedi: névadónkat díszpolgári címmel kitüntető helységek közül eddig kisebb lélekszámú településeken fordultunk meg, ezúttal azonban egy vármegye székhelyére, egy érsekség központjába voltunk hivatalosak. Habsburg Ottó feleségével, Regina hercegnővel többször is ellátogatott a szívükhöz közel álló városba, és ahogy Habsburg Ottó mind az Alapítványunk kezelésében található levelezésében, mind a vele készült interjúkban gyakran emlegeti, felesége különösképpen beleszeretett Egerbe.

Habsburg Ottó és Eger

 

Ternyák Csaba érsek köszöntőjében történelmi, keresztény-katolikus gyökereink fontoságát hangsúlyozta, amely élete végéig táplálta az önmagát európainak, és ugyanakkor magyarnak valló Habsburg Ottó eszmeiségét és lelkületét. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az életszentség és a katolicizmus nem véletlenül kapott olyan nagy hangsúlyt Habsburg Ottó életében, hiszen édesapja, Boldog IV. Károly példája mindig előtte volt – emlékeztetett a főpásztor.

Prőhle Gergely, Alapítványunk igazgatója beszédében arról szólt, hogy Habsburg Ottó – európai és világviszonylatban is jelentős – életművének mindannyian örökösei vagyunk. Az utolsó magyar trónörökös élete és tevékenysége választ keresett és kínált a 20. század feltartóztathatatlannak tűnő modernizációjára és elvilágiasodására. Példája azt igazolja, hogy napjainkban sem lehetetlen vállalás a tevékeny, folyamatosan megújulni képes keresztény életszemlélet. Ottó mindehhez hitéből merítette az erőt, és nem szűnt meg hálát adni érte. Meg volt győződve arról, hogy a keresztény Európa nem pusztán egy elképzelt, hipotetikus valóság, hanem kézzelfogható realitás – még ha annak születését hosszú és kitartó küzdelem előzi is meg.

A köszöntések után három előadást hallgathatott meg a nagyszámú közönség. Fejérdy Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány tudományos igazgatóhelyettese Habsburg Ottó és a katolikus egyház kapcsolatának epizódjai címmel az életút egészéből villantott fel történéseket. A két világháború közötti időszak helyi legitimista aktivitásáról Bartók Béla, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem docense értekezett (Az Ottó-misék és a legitimizmus jellemzői Egerben (1920-1944)), míg Balás István, a Heves Megyei Kormányhivatal korábbi főigazgatója a rendszerváltás utáni évekről szólt, Visszaemlékezések Habsburg Ottó egri látogatásairól című, személyes élményeivel gazdagított előadásában.

 

Fotók: Nagy Ferenc, Nagy Péter, Federics Róbert / Szent István Televízió