Hírek


Kollégáink a levéltáros vándorgyűlésen

A Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlése a levéltáros szakma kiemelt rendezvénye. A 2023. július 24–26. között megtartott eseményre idén 35. alkalommal került sor, a tanácskozáson Alapítványunk részéről öt munkatárs is jelen volt.

Kollégáink a levéltáros vándorgyűlésen

A Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlése a levéltáros szakma kiemelt rendezvénye. A 2023. július 24–26. között megtartott eseményre idén 35. alkalommal került sor, a tanácskozáson Alapítványunk részéről öt munkatárs is jelen volt.

A Habsburg Ottó Alapítvány tevékenységének legfontosabb része névadónk hagyatékának feldolgozása. E cél megvalósításához elengedhetetlen, hogy feladatunkat a hazai és nemzetközi közgyűjteményekkel szoros együttműködésben, a legkorszerűbb módszertan ismeretében, a legmagasabb szakmai színvonalon végezzük el. Az együttműködés fontos fóruma a Magyar Levéltárosok Egyesületének Vándorgyűlése, amelyet 2023. július 24–26. között Lakitelken rendeztek meg. A tanácskozáson Alapítványunk öt munkatársa: Dékány Szilveszter, Gaálné Barcs Eszter, Kocsis Piroska, Ólmosi Zoltán és Szűts István Gergely vett részt.

Az éves vándorgyűlés az egyesület 1986-os újjáalakulása óta a levéltáros szakma kiemelt rendezvénye, a Nyitott Levéltárak országos programsorozat egyik rangos eseménye. A vándorgyűlésre idén immár 35. alkalommal került sor, közel 200 fő részvételével – a hazai szakemberek mellett jelen voltak a határon túli magyar levéltárosok képviselői, illetve Európa más levéltári egyesületeinek vezetői is.

Lakitelken a levéltár és az államiság témaköre állt a középpontban, valamint a 300 éve született magyar levéltári rendszer. Idén ünnepeljük ugyanis a III. Károly király által 1723-ban szentesített törvényt, amely a rendek kívánságára előírta, hogy az ország köziratait az ország levéltárában (Archivum Regni) kell elhelyezni. Ugyanerre az évre datálódik a vármegyei levéltárak létrehozásáról szóló jogszabály is.

A vándorgyűlés megnyitóján Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára köszöntötte a megjelenteket. Hagyományosan a plenáris ülés előadásai előtt adják át a szakmai jutalmakat: a kiemelkedő munkát végzett kollégák teljesítményét ezúttal is az Egyesület által alapított Dóka Klára-díjjal, valamint az – Osváth Lajos munkásságának és emlékének megőrzésére a család által 2021-ben létrehozott – Osváth Lajos-díjjal ismerték el.

mlev (2023) program

 

A második nap délelőttjén nemzetközi, forrásközlő, informatikai, állományvédelmi, gazdasági, oktatás- és tudománytörténeti szekcióülésekre került sor. Délután kulturális- és sportprogramokra nyílt lehetőség. Látogatást tettünk a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet (RETÖRKI) közelmúltban épült raktáraiban, kutatószobáiban és a Nemzeti Művelődési Intézet impozáns központi épületében. Emellett nagy érdeklődés kísérte a Magyar Levéltáros Egyesület labdarúgó kupájáért kiírt vetélkedést.

A befejező napon Pest és Buda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából hangzottak el előadások.

A hivatalos programok mellett kollégáink a hazai és nemzetközi levéltári élet képviselőivel folytattak a gyűjteményünk szempontjából is hasznos beszélgetéseket. A folyosói találkozásokon többen felidézték januári „Évkezdet a gyűjteményben” című rendezvényünket, amelynek során a szakmai közönségnek bemutattuk Habsburg Ottó hagyatékát feldolgozó tevékenységünket.