Ursula Plassnik, korábbi osztrák külügyminiszter látogatása

2022. május 6-án meglátogatta Alapítványunkat Ursula Plassnik, aki 2004-től négy éven át osztrák külügyminiszter volt, ezt megelőzően pedig éveken át vezette Wolfgang Schüssel alkancellári, majd kancellári kabinetjét. 2010–11-ben sokat segített az első uniós elnökségére készülő magyar külügyi vezetésnek.

Ursula Plassnik, korábbi osztrák külügyminiszter látogatása

Plassnik diplomáciai pályafutása során képviselte hazáját Bernben és Párizsban, jelenleg is tanít több francia felsőoktatási intézményben – az európai és a francia politika egyik legjobb ismerője. Gyűjteményünkben megmutattuk neki Habsburg Ottó és Wolfgang Schüssel levelezését, mely érdekes adalékokkal szolgál az Európai Unió bővítésének időszakával, Magyarország tagságával kapcsolatban. Ursula Plassnik ezt követően kurátorunkkal, Károlyi Györggyel – aki 2021 nyaráig hazánk párizsi nagykövete volt – Franciaország és az Európai Unió helyzetéről, az orosz-ukrán háború következményeiről beszélgetett Ablonczy Bálint külpolitikai újságíró vezetésével a Ludovika Szabadegyetem rendezvényén.

NKE fotó: Szilágyi Dénes