Habsburg Ottó születésének 109. évfordulója

Névadónk születésnapjáról alapítványunk előadásokkal és díszvacsorával emlékezett meg 2021. november 20-án. A rendezvényre a Pesti Vigadóban került sor, pontosan 90 évvel azután, hogy első alkalommal rendeztek ún. „Ottó-vacsorát” a Duna-parti palotában.

Habsburg Ottó születésének 109. évfordulója

A Habsburg Ottó Alapítvány 2019 óta a hazai és az európai közélet képviselői jelenlétében, neves külföldi előadók segítségével idézi fel névadója szellemi örökségét. Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, és Alain Lamassoure francia parlamenti képviselő, Európa-ügyi miniszter után idén Íñigo Méndez de Vigo, korábbi spanyol miniszter, és Ramón Pérez-Maura történész voltak a vendégeink: a politikus szoros kapcsolatot ápolt, és számos fontos európai ügyben működött együtt Habsburg Ottóval, akinek életútjáról a történész figyelemre méltó monográfiát jelentetett meg 1997-ben.

Pérez-Maura előadásában arról beszélt, hogy miként fogadták Habsburg Ottó kultuszát Spanyolországban. Ezt követően Fejérdy Gergely, Alapítványunk tudományos igazgatóhelyettese az Ottó vacsorák két háború közötti történetéről beszélt, felidézve a negyvenes években megszakadt, általunk felelevenített hagyomány gyökereit.

Az est fővendégét, Íñigo Méndez de Vigot Győri Enikő európai parlamenti képviselő, korábbi madridi nagykövet mutatta be. A volt spanyol miniszter, aki korábban 19 éven át volt az Európai Parlament képviselője, így Habsburg Ottó frakciótársa, Európa egységéről, az európai kultúra fontosságáról, névadónkhoz fűződő kapcsolatáról tartott – nagy tetszéssel fogadott – beszédet. A rendezvényen a Habsburg család képviselői, a nemzeti közgyűjteményi vezetők, és a magyar politika, gazdaság és kultúra kiemelkedő személyiségei mellett a budapesti diplomáciai testület számos tagja, valamint az Alapítványunkkal baráti kapcsolatban lévő személyek voltak jelen.

A vacsora közben Pavlovits Dávid és Nickmann Marcell gitárművészek játékát, spanyol zeneszerzők darabjait, élvezhették a jelenlévők.