„Ha nincs az ön nagynénje ma németül imádkozom” Hittig Gusztáv látogatása

2022. június 8-án Alapítványunk vendége volt Hittig Gusztáv – a Nemzetközi Oktatási és Kutatási Központ Alapítvány kuratóriumi elnöke, fizika tudománytörténész, a Károly Király Imaliga korábbi elnöke, a Habsburg család közeli barátja.

„Ha nincs az ön nagynénje ma németül imádkozom” Hittig Gusztáv látogatása

Látogatása során értékes anyagokkal gazdagította gyűjteményünket, ugyanis nagyapja testvére, Melissa nővér (Isteni Szeretet Leányai Kongregáció) volt Habsburg Ottó első magyar nevelője 1918-ig. Így, többek között az általa írt képeslapok egy részét, valamint Hittig Gusztáv édesanyja által, Habsburg Ottónak címzett levelét és arra érkezett választ ajándékozta Alapítványunk számára saját könyve és további érdekes iratanyagok mellett.

Miközben megtekintette gyűjteményünket, mesélt névadónkkal való kapcsolatáról, találkozásaikról, és arról, hogy amikor Habsburg Ottót megkérdezte, hogy mi az oka annak, hogy ennyire kötődik Magyarországhoz, az egykori trónörökös ezt válaszolta: „mert magyarul imádkozom.” Ebben az egy mondatban a hazaszertetten túl azt is jelezni kívánta, hogy Melissa nővér tanította imádkozni, így egészen idős koráig magyarul fordult Teremtőjéhez. Ezt egyébként Habsburg Ottó egy kis cédulára leírva is kifejtette Hittig Gusztávnak „…ha nincs a nagynénje, ma németül imádkozom.”