Jószándék és balsors – IV. Károly emlékkonferencia

Gödöllőn, a Királyi Kastélyban került sor 2022. március 25-én a „Jószándék és balsors” című emlékkonferenciára, amelyet IV. Károly király halálának 100. évfordulója alkalmából a Habsburg Ottó Alapítvány a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltárral együttműködve valósított meg.

Jószándék és balsors – IV. Károly emlékkonferencia

A konferencia politikatörténeti aspektusból igyekezett bemutatni és kontextualizálni IV. Károly tevékenységét, s annak magyarországi és nemzetközi fogadtatását; egyúttal azonban személyes forrásokon (naplókon és fotókon) keresztül igyekezett betekintést nyújtani az uralkodó és családja magánéletének néhány mozzanatába. A konferencia alapgondolatára rezonálva – miszerint az utolsó osztrák császár és magyar király jószándék vezérelte politikai lépéseit a történelmi körülmények többnyire felülírták – az előadások számos olyan szempontot vetettek fel, amelyeket érdemes lehet figyelembe venni IV. Károly alakjának történeti emlékezetben való elhelyezése, valamint a pályafutásáról alkotott kép újragondolása során.

A megemlékező konferencia Alapítványunk számára annak fényében is fontos, hogy idén emlékezünk meg Habsburg Ottó születésének 110. évfordulójáról, aki számára az időközben boldoggá avatott édesapa közéleti tevékenysége és az abból merített tapasztalatok alapvető jelentőséggel bírtak hosszú pályafutása során. Atyja politikai elvei és örökségének fontossága, a családi, dinasztikus értékek kontinuitása okán Alapítványunk kellő figyelmet fordít IV. Károly emlékezetének ápolására is. A konferencia résztvevői megtekinthették a IV. Károlyról szóló „Életút és Emlékezet” , valamint a két évvel ezelőtt épp Gödöllőn bemutatott, Habsburg Ottóról szóló „Életút és Örökség” című roll-up kiállításainkat.

A konferencián elhangzott előadásokat a közeljövőben nyomtatásban is megjelentetjük.

Képek a konferenciáról