Hírek


Konferencia: Településem Európában, Európa a településemen

A Habsburg Ottó Alapítvány 2020. szeptember 9-én rendezte meg Településem Európában, Európa a településemen című konferenciáját a Danubius Hotel Gellért Gobelin-termében. A budai szállodára 1988-tól az egykori trónörökös egyik kedvelt fővárosi lakhelyeként tekintett, ez indokolta a helyszínválasztást.

 

Konferencia: Településem Európában, Európa a településemen

A Habsburg Ottó Alapítvány 2020. szeptember 9-én rendezte meg Településem Európában, Európa a településemen című konferenciáját a Danubius Hotel Gellért Gobelin-termében. A budai szállodára 1988-tól az egykori trónörökös egyik kedvelt fővárosi lakhelyeként tekintett, ez indokolta a helyszínválasztást.

 

A találkozó célja az volt, hogy a Habsburg Ottó számára díszpolgárságot adományozó települések polgármesterei és képviselői megismerjék az Alapítvány munkáját, illetve Habsburg Ottó örökségének felidézése mellett lehetőségük legyen a kapcsolatépítésre. Továbbá, a rendezvény második felében a résztvevők megismerhették az európai támogatási források jövőbeni elosztásával kapcsolatos kormányzati elképzeléseket.

A Gobelin-terem előtti galérián kiállítottuk a Habsburg Ottó életművét összefoglaló, az Alapítványunk által 2020 januárjában bemutatott vándorkiállítást, melyet a következő időszakban egy-egy helyi vonatkozású tablóval kiegészítve eljuttatunk azokra a településekre, ahol Habsburg Ottó díszpolgári címet kapott.

A tanácskozást Habsburg György nagykövet, az Alapítvány kuratóriumának tagja, majd dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának köszöntője után Prőhle Gergely igazgató nyitotta meg bemutatva az Alapítvány eddigi munkáját.

Ezt követően Dr. Almacht Ottó személyes hangvételű előadásban emlékezett meg Habsburg Ottónak az egyes magyarországi településekhez – és ezen keresztül Magyarországhoz – fűződő kapcsolatáról. A volt trónörökös magyarországi programjainak egykori szervezőjeként, a páneurópai mozgalom tagjaként számolt be közös utazásaik megannyi anekdotikus részletéről, kiemelve Habsburg Ottó örök kíváncsiságát és szoros érzelmi kötődését a magyar vidékhez.

Dr. Tittmann János, Dorog polgármestere Örökségvezérelt városfejlesztés címmel adott elő Habsburg Ottó és a település kapcsolatáról, az egykori bányaváros történetéről, jelenéről, és felidézte a díszpolgári oklevél átadásának pillanatait. Hangsúlyozta, hogy „Dr. Habsburg Ottó díszpolgárrá választásával az európai értékrendhez való tartozás érzését” erősítették Dorog polgáraiban, egyúttal kiemelte, hogy a korszerű városfejlesztés csak a történelmi tudatosság erősítésével lehetséges.

A polgármesteri felszólalást Dr. Varga Szabolcs, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatójának gondolatébresztő előadása követte Az Európa-eszme változása: a Habsburgok hatása a magyarországi településeken címmel. Az előadó beszélt többek között a Habsburg-ház magyarországi megítélésének évszázados változásairól. A Habsburgok megítélése többnyire negatív Magyarországon, azonban szerepüket a modern kori államszervezésben, valamint az ország területének katonai védelmében történelmietlen lenne elvitatni. Varga Szabolcs szerint a 18. század és a Monarchia időszakának mérlege sokkal pozitívabb annál, mint ami történelmi tanulmányainkból előttünk áll.

A históriai kitekintés és a kávészünet után dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára számolt be arról, milyen terület- és humán fejlesztési programok valósultak meg a 2014–2020 uniós pályázati ciklusban Magyarországon. Kitért arra is, előreláthatólag milyen lehetőségekkel lehet számolni az előttünk álló hétéves időszakban.