Közép-európai együttműködés a háború árnyékában

A Habsburg Ottó Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete közös konferenciát szervez 2023. június 6-án, kedden 10 órakor. A beszélgetés célja a jelenlegi politikai és gazdasági klíma értékelése, valamint ennek fényében a V4 együttműködés kilátásainak és Németország jövőbeli térségbeli mozgásterének elemzése.

A Habsburg Ottó Alapítvány
és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete
tisztelettel meghívja Önt közös rendezvényére, melynek címe

Időpont: 2023. június 6. (kedd) 10.00
Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Főépület, Széchenyi Díszterem (1083 Budapest, Ludovika tér 2.)
Regisztráció: ITT

Közép-európai együttműködés a háború árnyékában” címmel szervez konferenciát a Habsburg Ottó Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete, egy korábbi párbeszéd folytatásaként: egy évvel ezelőtt, Magyarország visegrádi elnöksége alkalmából „Közös érdekek, közös értékek?” címmel került megrendezésre az esemény, amely a visegrádi országok és Németország közötti együttműködés történetével és tágabb kontextusának bemutatásával, jövőbeli kilátásainak elemzésével, továbbá az Ukrajnában zajló háborúval szorosan összefonódó geopolitikai összefüggések és kihívások vizsgálatával foglalkozott.

Knut Abraham, a német Bundestag képviselőjének (CDU/CSU) és hazája korábbi varsói ügyvivőjének budapesti látogatása alkalmából június elején ismét közös rendezvényre kerül sor lengyel, cseh, szlovák és magyar szakértők részvételével, folytatva ezzel a visegrádi országok és Németország kapcsolatáról tavaly megkezdett eszmecserét és gondolkodást. Abraham képviselő úr, aki karrierjét Habsburg Ottó brüsszeli munkatársaként és bonni iroda vezetőjeként kezdte, a közép-európai országok kiváló ismerője, és rálátása az elmúlt évtizedek politikai, gazdasági és társadalmi változásaira, valamint tapasztalata a diplomácia és politika terén jó kiindulópontot biztosít a régióról és annak Németországhoz való viszonyával kapcsolatos dialógushoz.

A beszélgetés célja a jelenlegi politikai és gazdasági klíma értékelése, valamint ennek fényében a V4 együttműködés kilátásainak és Németország jövőbeli térségbeli mozgásterének elemzése. Továbbá a rendezvény fórumot kíván biztosítani a közelmúlt kihívásairól és a lehetséges megoldási lehetőségekről folytatott őszinte eszmecseréhez.

9.30-10.00 Regisztráció

10.00-10.15 Köszöntők

Deli Gergely, rektor, Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Prőhle Gergely, igazgató, NKE Stratégiai Tanulmányok Intézete és Habsburg Ottó Alapítvány

10.15-11.45 Előadások és kerekasztal-beszélgetés

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, országgyűlési képviselő

Knut Abraham, CDU-s képviselő, a Bundestag külügyi bizottságának tagja, korábbi diplomata

Ján Figel’, volt szlovák miniszter, korábbi uniós biztos és különmegbízott

Łukasz Lewkowicz, vezető elemző, Instytut Europy Środkowej (Közép Európai Intézet, Lublin)

A beszélgetést vezeti: Prőhle Gergely

11.45-12.00       Kérdések

12.00                  Zárszó

A konferencia magyar, német és angol nyelven zajlik, szinkrontolmácsolást biztosítunk.