Megújul a királyi család madeirai lakhelye

A Madeirai Regionális Kormány óriási ráfordítással és nagy műgonddal újíttatta fel a Quinta do Imperador elnevezésű XIX. századi villát, ami a száműzetésben a család otthona és az utolsó magyar király halálának helyszíne volt.

Megújul a királyi család madeirai lakhelye

Amikor 2022 áprilisában, IV. Károly halálának 100. évfordulóján Madeirán jártunk, az épületet romos állapotban találtuk, amiről e felületen is beszámoltunk. A jellegzetesen mediterrán hangulatú villaépület tűzvész áldozata lett, voltaképp csak az alapfalak maradtak meg. Akkor is hallottunk már a tervekről, amelyek arról szóltak, hogy a madeirai kormány a romantika múzeumát szeretné létrehozni az épületben, de az építkezésnek még nyoma sem látszott.

Mostanra elkészült a villa teljes rekonstrukciója, Francisco Clode-tól és a projekt többi felelősétől alapos beszámolót hallhattunk a kiállítás tervezett koncepciójáról. Mivel Madeira felvirágzása a XIX. században indult el, amikor néhány kalandvágyó angol telepes felismerte a mediterrán táj szépségét és gazdagságát, a késő romantika az a stíluskorszak, amelynek örvén az a sokféleség bemutatható, ami a villához kötődik, köztük – egyfajta korszakzárásként – IV. Károly és családja madeirai életének felelevenítésével.

A projekt gazdái számos korabeli bútort és műtárgyat gyűjtöttek már össze a berendezéshez, a tervezett zenei programokhoz már egy jó minőségű zongorát is beszereztek. Alapítványunk segítségét kérték a császári-királyi család mindennapjainak felidézését bemutatandó kiállításrész elkészítéséhez, amire ígéretet tettünk. Mivel Habsburg Walburga 2021 szeptemberében rendelkezésünkre bocsátotta a család madeirai életét részletesen leíró naplókat, pontos információink vannak az étrendtől kezdve a legkisebb gyermeki csínytevésekig sok mindenről. A gyűjteményünkben lévő fotók remekül illusztrálják mindezt, így jó esély van arra, hogy korszerű muzeológiai eszközökkel egy valóban vonzó kiállítás jöjjön létre.