Hírek


Történészek az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó uralkodójáról

Tudományos konferencia IV. (I.) Károly császár és király halálának 100. évfordulója alkalmával.

Történészek az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó uralkodójáról

Tudományos konferencia IV. (I.) Károly császár és király halálának 100. évfordulója alkalmával.

A Collegium Hungaricum szervezésében, a Habsburg Ottó Alapítvány közreműködésével osztrák-magyar tudományos konferenciát tartottak Bécsben 2022. március 21-én. Az eseményen bemutatták IV. Károly utolsó osztrák császár és magyar király életútját és örökségét, illetve megnyitották az egykori uralkodó madeirai tartózkodásának hónapjait megörökítő fotókiállítást.

Az egésznapos tanácskozáson a meghívott előadók friss történeti kutatásaik eredményeit osztották meg a hallgatósággal. Két ismert bécsi történészprofesszor, Manfried Rauchensteiner és Lothar Höbelt az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó uralkodójának katonapolitikáját és külpolitikáját elemezték. Chistopher Brennan, Bécsben kutató brit történész – beleszőve előadásába a birodalom nemzetiségpolitikájának szálait is – újszerű megközelítésben szólt Károly császár ausztriai reformkísérleteiről. Magyar részről Fiziker Róbert főlevéltáros, történész vázolta IV. Károly 1921-es visszatérési kísérleteit, ifj. Bertényi Iván pedig az egykori uralkodó magyar belpolitikai törekvéseit értékelte. Az előadók között volt Fejérdy Gergely, Alapítványunk igazgatóhelyettese. Ő az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó uralkodóját fia szemszögéből, Habsburg Ottó visszaemlékezései alapján mutatta be.

A konferencián elhangzottakat a szervezők még az idén tanulmánykötet formájában kívánják közzétenni, hogy a szélesebb közönség is hozzáférhessen a szakmabeliek gondolataihoz, ezáltal gazdagítva a 100 éve elhunyt uralkodóval kapcsolatos ismereteinket.

Fejérdy Gergely

 

A konferencia programja

Karl I. von Habsburg 1922 - 2022_Programm