A Victims of Communism Memorial Foundation vezetőinek látogatása

Ed Feulner és Andrew Bremberg nagykövet, a Victims of Communism Memorial Foundation felügyelőbizottságának elnöke és ügyvezető igazgatója jártak Alapítványunknál.

A Victims of Communism Memorial Foundation vezetőinek látogatása

A Victims of Communism Memorial Foundation a közeljövőben nyitja meg múzeumát és emlékhelyét Washington D. C.-ben. Az esemény előkészítése és az intézmény jövőbeli terveinek egyeztetése végett járt Ed Feulner és Andrew Bremberg nagykövet, az alapítvány felügyelőbizottságának elnöke és ügyvezető igazgatója Budapesten.

Ed Feulner régi barátja a Habsburg Ottó Alapítványnak, immáron második alkalommal láthattuk vendégül gyűjteményünkben. Ronald Reagan egykori tanácsadóját, a Heritage Foundation alapító elnökét szoros szálak fűzték névadónkhoz, így természetes, hogy beszélgetésünkön szóba került az amerikai fővárosban hamarosan megnyíló múzeum és alapítványunk együttműködésének lehetősége egy időszaki kiállítás megvalósításában.

Az amerikai vendégek beszámoltak a republikánus tábor helyzetéről, melynek alakulásában fontos szerepet játszik a külpolitikai helyzet megítélése. Oroszország Ukrajna elleni agressziója hidegháborús emlékeket ébreszt – Feulner, mint ennek az időszaknak egyik koronatanúja, felidézte a Reagan-kormányzat politikájának néhány elemét, ami a szovjet hatalom bukásához vezetett. A geopolitikai adottságok ismeretében az elmúlt három évtizedben lehetett volna okosabban is kezelni a kialakult helyzetet – állapította meg. A hívő katolikus Feulner többször elmondta már, hogy a hatvanas évektől kezdve Habsburg Ottó milyen fontos szerepet játszott az amerikai konzervatív gondolkodás alakulásában a hidegháborúval kapcsolatban. Ezúttal optimizmusát emelte ki, ami a legkilátástalanabb helyzetekben is jellemezte, és ami rá is óriási hatással volt. A „rendíthetetlen optimista” Feulner – ahogy Lee Edwards jellemezte őt – a mostani helyzetben is bízik a mielőbbi békekötésben.