Hírek


Közös kiállításunk a madeirai levéltárral

A Habsburg Ottó Alapítvány és a Madeirai Regionális Levéltár és Könyvtár (Arquivo Regional e Biblioteca Pública da Madeira) együttműködésével megvalósult kiállítás nyílt meg Funchalban 2022. június 27-én.

Közös kiállításunk a madeirai levéltárral

A Habsburg Ottó Alapítvány és a Madeirai Regionális Levéltár és Könyvtár (Arquivo Regional e Biblioteca Pública da Madeira) együttműködésével megvalósult kiállítás nyílt meg Funchalban 2022. június 27-én.

A Habsburg IV. Károly és családjának a szigethez kapcsolódó történetét bemutató eseményen megjelent Nuno Brás da Silva Martins, Funchal püspöke, Eduardo Jesus, kulturális regionális államtitkár, Rubina Maria Branco Leal Vargas, a Madeirai Törvényhozó Nemzetgyűlés igazgatótanácsának alelnöke, Pedro França Ferreira, Magyarország tiszteletbeli konzulja, Nuno Mota, a fogadó intézmény igazgatója, és Pedro de Almeida, a Habsburg családnak 1922-ben komoly támaszt nyújtó João de Almeida unokája. Alapítványunkat Fejérdy Gergely igazgatóhelyettes, Dékány Szilveszter gyűjteményi főmunkatárs és Balázs Laura kommunikációs munkatárs képviselte.

A 100 éve elhunyt egykori uralkodó és családja madeirai éveinek emléket álló kiállítás részben a helyi levéltár gyűjteményéből, részben pedig a Habsburg Ottó Alapítvány által őrzött naplóból és fényképekből, sajtótermékekből tett közzé tartalmas válogatást. A vitrinekben és a kifeszített vásznon Károlynak és családjának 1921 novembere és 1922 májusa közötti madeirai napjait mutattuk be. Említést tettünk a családtagok későbbi látogatásairól, így Alapítványunk névadójának 1972-es funchali útjáról. Számos olyan levéltári forrást láthattak az érdeklődők, amelyek korábban sohasem kerültek a nagy nyilvánosság elé. Az eseménynek jelentős portugáliai sajtóvisszhangja volt. Nem kell azonban senkinek elzarándokolnia a távoli portugál szigetre, mivel a kiállítás 2022 novemberében Magyarországon, az előzetes tervek szerint a Gödöllői Királyi Kastélyban is látható lesz. Balázs Laura kolleganőnk már egyeztetett a megfelelő installációk előkészítésével kapcsolatban a kiállítás portugál rendezőivel.

A megnyitó meglepetéseként Pedro de Almeida bemutatta IV. Károly keresztelési ingét, amiben később Habsburg Ottót és testvéreit is keresztelték. Amint arról 2020-ban egy rövid cikkben Alapítványunk honlapján már beszámoltunk, a portugál királyi családdal kapcsolatban álló Almeida família 1923-ban Zita királynétól kapta ezt a kelengyét, és azt azóta is nagy becsben tartják.

A rendezvényt megelőzően együttműködési megállapodást írt alá a Habsburg Ottó Alapítvány megbízásából Fejérdy Gergely igazgatóhelyettes, és a regionális levéltár és könyvtár (illetve a madeirai kulturális államtitkárság) nevében Eduardo Jesus államtitkár. A dokumentumban a két fél rögzítette hosszútávú együttműködési szándékát. Ennek keretében szerepel a Funchalban megnyílt kiállítás magyarországi bemutatása, valamint egy közös – a Habsburg család madeirai hónapjait bemutató – dokumentumkötet megjelentetése. Az aláírási ceremónián elhangzott rövid beszédekben mindkét fél kihangsúlyozta, hogy ez az együttműködés – azontúl, hogy a portugál-magyar kulturális kapcsolatok megerősítését szolgálja – hozzájárul a közös európai történelmi örökség megőrzéséhez, feldolgozásához.

Hivatalos látogatásunk során a Habsburg Ottó Alapítvány delegációja betekintést nyerhetett a madeirai könyvtár és levéltár működésébe. Tanulságos volt közelről megszemlélni az intézmény restaurátori és digitalizáló egységét, ahol – a sziget éghajlata és élővilága miatt – a szakemberek nem egyszer a kontinensen kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert állományvédelmi eljárásokat kénytelenek alkalmazni.

Alapítványunk fotóarchívumának referense Dékány Szilveszter külön is egyeztetett az Atelier Vicente’s Fotográfiai Múzeum (Museu de Fotografia da Madeira) vezetőivel is. Megállapodtunk, hogy az őszre tervezett forráskiadványunkhoz felhasználhatunk képeket a gyűjteményből. Magyarországon még korábban nem látott, Károly családjának madeirai tartózkodásával és Habsburg Ottó későbbi látogatásaival kapcsolatos fényképek bemutatásáról is szó esett.

Az Alapítványunk által készített IV. Károly – Életút és emlékezet rollup kiállítás továbbra is látható a Funchal feletti hegyoldalban fekvő Monte településen lévő Miasszonyunk temploma, utolsó királyunk végső nyughelye melletti épületben.

A madeirai út az áprilisban kiépített kapcsolatok megerősítését és az együttműködési lehetőségek elmélyítését eredményezte. Örömmel nézünk a Budapesten ősszel esedékes találkozás elé!